Middeleeuws (dag 79)

Gepubliceerd op 23 juni 2019 om 21:53

Als je een wild zwijn van zo dichtbij ziet, is je laatste uur geslagen. Of het varken is dood. Dit zwijn hing in Spello aan de buitengevel van een winkel waar ze ook ezelballen verkochten. Per twee. Eet u ze hier op of neemt u ze mee naar huis?

De dag begon in een café in Assissi en eindigde in Bevagno. In die laatste stad is het elf dagen feest. Wijk tegen wijk en allerlei feestgedruis en middeleeuwse spelen. Vanavond had elke wijk een restaurant waar je kon eten. Elke wijk had hetzelfde menu met druk kokende oma's en serverende kinderen.

Mazzel dat ik vandaag eens zoiets meemaak. Sterker nog: in Spello was het ook groot feest. Kleurige bloemblaadjes zijn daar gebruikt om motieven op de straat te maken. En ik heb mijn eerste religieuze optocht meegemaakt. Je maakt wat mee op een reis.

Ook in Santa Maria del Angelí maakten ze zich op voor een middeleeuws spektakel. De tribunes, het geluid en licht stonden al klaar buiten de basiliek die over het sterfhuisje van Fransiskus is gebouwd. En ook hier, net als gisteren in de Fransiskuskerk in Assissi een dienst bijgewoond. Gister met koor. Nu met een hele goede geluidsband.

Wat mij vooral opvalt zijn in de dienst zijn de zalvende stemmen die het Woord verkondigen. Op nummer twee vallen ook de plaatswisselingen op het podium op. Als ware derwisjen danste men naar de goede plek met de juiste atributen. Fascinerend. Maar het mooiste vind ik toch wel dat je handen schudt met je letterlijke naasten. Dat verbindt. 

In tegenstelling tot vierendelen. Dat is eigenlijk precies hetzelfde maar dan omgekeerd. Dus.... .

De afstand van vandaag viel me niet mee: 30 kilometer. Vooral het lauwe water dat snel warm wordt op een dag met die lekkere aangename temperaturen is daar debet aan. Gelukkig waait het niet. Dat valt dan weer mee. 

Reactie plaatsen

Reacties

Lisette
5 jaar geleden

Rinse, ik leef met je mee. Wat moet je t warm hebben onderweg....
Zet hem op! Hoeveel km nog?
Groet Ab en Lisette🌞