Zuidlaren - Rolde (18 km)

Ja wat zullen we zeggen. Ik dacht dat ik alles wel had meegemaakt. Maar opeens doemt daar vanuit het niets op: De Sahel van Rolde. Balloo's deathvalley. Veendam op een zaterdagavond. Echt. Ja. Echt! Gruwelijk zandtrappen na 30 kilometer wandelen. En waarom ik in godsnaam de schaapskooi van Balloo wilde zien..... .

Kijk, als je vertrekt uit Zuidlaren per voet weet je dat je niet veel van de wereld zult zien. Ga je per boot dan worden er heldendichten en straten in Athene naar je genoemd. Van Berend Botje naar Bartje uit Rolde. Groter kan het verschil niet zijn.

Er zijn ook overeenkomsten. De milkshakes bij La Veranda in Zuidlaren zijn hemels en het ijs bij Bella Rosa is goddelijk. Evenals de bediening. De wandeling: via de grafheuvels bij de Gasterse duinen, het ongeduld van de grijze fietsbrigade bij het restaurant in Gasteren (wat een heerlijk tappilsje). 

En daar doemt hij opeens op. Als een Mont Ventoux. Als een Zoncolan. Het is net zo plat als de Vesuvius hoog. Het Ballooërveld. Met een parkeerplek. Mijn god. Het is een val gesubsidieerd door de overheid. Hoeveel nietsvermoedende moeders met kinderen zijn argeloos het veld ingegaan. Zijn ze teruggekeerd? Kunnen ze al weer vast voedsel eten? Spreken ze samenhangend?

Maar ongeacht kritiek uit de medische hoek: ik vind iedereen die deze zomer door de Gobi van Balloo trekt een overlever. Waar ik heb geslapen: camping de Weijert in Rolde. Rustig, vriendelijk en zeer schoon.

 

Camping

Landgoed Tolhek

Boerderij Liebe

De Weyert

 

Hotel

Droomhotel ‘t Heinenhoes

 

B&B

Linde

Bij de Molen

De Pompstee

De Hoornkamp

 

Supermarkt

Plus (op de zaterdagavond tot 2100 uur open)

Coop ( niet op de zaterdagavond open)

Pizzeria Bella Rosa (als het eten net zo goed is als het ijs ... aanrader)