Goutum - Akkrum (22 kilometer)

 

Terwijl de eerste wandeldag (17 juli 2018)is gestart bij de vierdaagse in Nijmegen, pakte ik mijn rugzak in om een stuk te lopen om te voelen hoe het is. In augustus wil ik graag het Pieterpad lopen. En daarom loop ik nu alvast af en toe met mijn rugzak wat kilometers. Het doel van vandaag is Akkrum zodat ik snel met de trein ook weer thuis ben. 

Om 0815 deed ik de deur dicht om via Goutum en Techum in Wirdum uit te komen. Ik heb even getwijfeld om een kop koffie te drinken bij DuHoux maar toch maar doorgelopen. Van Wirdum naar Ideard loop je op verharde wegen door de weilanden. Er zijn hier volop Friese paarden te bewonderen. 

Bij Ideard de afslag naar Reduzum om een stempel op te kunnen halen bij de kerk. Deze hangt naast de voordeur. Wanneer je de kans hebt, bezichtig dan deze kerk. De kerk heeft een mooie rijke inrichting.

Via Reduzum ga je dan via Friens naar Jirnsum. De blauwe tent was voor de verandering eens open. Maar omdat ik me zo vaak op een kop koffie had verheugd deze winter en dit café echt altijd gesloten was als ik er langsliep, besloot ik toch maar om door te lopen. De blauwe tent heeft wel heel veel historie.

Een paar meter later zagen twee fietsers me en vroegen of ik naar Santiago liep. Ik zei nee maar dacht 'gelukkig niet' (mentaal ben ik daar nog niet aan toe). Zij fietsten de 11stedentocht en sliepen op de stadscamping in Leeuwarden.

Dat was voor het eerst dat ik mensen tegen ben gekomen die daar slapen. Deze stadscamping lijkt mij meer op een plek waar de overlevingskansen gering zijn, zo minimalistisch is de inrichting van die plek. Eigenlijk mag het de naam camping niet hebben. 

Na een tijdje liep ik naar het kerkje van Friens waar een vriend van mijn vader ligt begraven. Ook hier een stempel opgehaald en toen een andere Jabikspaadloopster tegen het lijf gelopen.

Bruin verbrand en met een mooie stok in de handen met een aantal schelpen eraan. Zij had deze gekregen van een man in Irnsum. het was een stok die jaren geleden daar was blijven staan in de kerk. Zij liep verder naar 'iets verder dan Leeuwarden' en ik ging weer verder naar Akkrum en misschien wel verder. 

Bij de Twee Gemeenten een paar bakjes koffie gedronken. Mijn voeten even laten luchten en mijn mail gecheckt. Hoewel ik vakantie heb, is het moeilijk om het werk los te laten. 

Bij de kerk ook weer een stempel opgehaald (in een kastje naast de kerk) en door naar Akkrum. Dat is dan nog zo'n 4 kilometer. Even naar de supermarkt om wat drinken te kopen en op weg naar het station kwam de bus naar Leeuwarden langs. Direct de bus ingestapt in plaats van door te lopen naar Heerenveen. Was deze keuze gebaseerd op vermoeidheid? Of voorzichtigheid? Luiheid? Of wilde ik eigenlijk de eerste bergetappe van de tour zien?

Akkrum - Heerenveen