Hier staan de volgens mij de beste ijssalons op volgorde die ik op mijn reis ben tegengekomen. De bovenste is de beste. De onderste is de minst goede. Mijn wandeling voert langs de drie beste ijsmakers van de wereld. Ik heb de route er op aangepast.

Ik ben wel eens benieuwd of ze echt zo goed zijn in vergelijking met andere Italiaanse ijssalons. Oftewel heb ik een ander oordeel dan de vakjury. Mijn beoordeling is volledig subjectief. Hou daar rekening mee.

 

Xanten, Gelateria Vecchio Teatro (9)

Ik weet niet of het komt door het weer. Of omdat ik de indrukwekkende crypte van de kerk in Xanten had bezocht. Het ijs en de bediening was super. Drie Italiaanse jongens die keihard werkten (want lange rijen) zonder minder gastvrij te zijn. Hulde. Dat belooft nog wat voor de rest van de reis.

Zutphen, Talamini (7) (geen foto)

In Zutphen ishet koud als ik dit ijsje bestel. Bij Talamini omdat deze familie het Italiaanse ijs naar Nederland heeft gebracht. Het ijs was lekker maar de bediening was okay. En dat vind ik ook belangrijk. 

Andernach, Mattiuzzi (6)

In Andernach zijn twee ijssalons in het centrum. Een salon waar het rustig is en één waar je over de koppen kunt lopen. Dus tijd voor een vergelijkend waren onderzoek. Bij Mattiuzzu was ik de enige klant maar het ijs was goed. Vooral het meloenijs. Prima begin van de avond. Op naar nummer twee. Daar niet goed opgelet omdat het spaghetti ijs milcheis was met teveel aarbeiensaus en te weinig verse aardbeien. Lekker maar mijn keuze was verkeerd.

Wolvega, Snackresto De Linde (6)

Op de tweede dag van mijn wandeling was het warm. En wanneer je dan langs een ijssalon loopt is de keuze snel gemaakt. Het Unileverijs was lekker maar niet uitzonderlijk. Dit wordt de basis voor de rest. 

Rothenburg ob der Tauber, Roma (5)

Ik weet dat het seizoen nog niet is begonnen maar dit ijs is niet goed bewaard. Harde ijskristallen voor dat heerlijke knarsen voor de tanden. En dat voor een Italiaanse ijssalon. Maar ik had het kunnen weten; de pizzabodem was ook niet gaar.