Hier staan de volgens mij de beste ijssalons op volgorde die ik op mijn reis ben tegengekomen. De bovenste is de beste. De onderste is de minst goede. Mijn wandeling voert langs de drie beste ijsmakers van de wereld. Ik heb de route er op aangepast.

Ik ben wel eens benieuwd of ze echt zo goed zijn in vergelijking met andere Italiaanse ijssalons. Oftewel heb ik een ander oordeel dan de vakjury. Mijn beoordeling is volledig subjectief. Hou daar rekening mee.

 

Imst, Konditorei Regensburger (9)

Voordat ik nog uren bezig was om Imst te verlaten, schoof ik aan bij een Konditorei. Voor de lunch. Maar toen ik zag dat ze ook ijs verkochten, was ik om. Gelukkig maar want dit ijs was echt heel goed. Het is al heel wat als citroenijs niet naar glorix ruikt maar dit was goddelijk. Maar ook het vanille, banaan- en yoghurtijs waren heerlijk op deze wederom druilerige dag.

Füssen, Eiscafe Dolomiti (8.5)

Toeristenstad bij uitstek. De hele morgen was het zo mistig dat ik geen berg heb gezien. Alleen maar toeristen. In plaats van de lunch maar een ijsje gekocht. Een hele zaak vol Italiaans personeel die een zeer smakelijk ijs serveren. Ik zou hier zo weer naar toe gaan. Alles prima en nog beter dan Xanten. Ik kwam er wel achter dat veel ijssalons in Duitsland hun ingredienten kopen bij dezelfde groothandel. Gelukkig is de receptuur wel anders. 

Xanten, Gelateria Vecchio Teatro (8)

Ik weet niet of het komt door het weer. Of omdat ik de indrukwekkende crypte van de kerk in Xanten had bezocht. Het ijs en de bediening was super. Drie Italiaanse jongens die keihard werkten (want lange rijen) zonder minder gastvrij te zijn. Hulde. Dat belooft nog wat voor de rest van de reis.

Bologna, Majori (8)

Zeg niet dat ik niet avontuurlijk ben want ik heb gorgonzolaijs gehad. En het was heerlijk. Op de bak ijs in de vitrine lag een enorme homp gorgonzola dus voor mij als toerist was er geen vergissing mogelijk. Het ricotta mango ijs van mijn vrouw was ook prima. Over tien dagen kom ik hier zeer waarschijnlijk nog eens terug. 

Feuchtwangen, San Marco (8)

4 graden. Regen. De straten waren leeg. Het hotel deed net of ze alleen mijn geld wilden maar mij niet. Dus uit eten. Maar toen zag ik deze ijssalon. De keuze was snel gemaakt. Ijs. Vijf bolletjes en lekker onder de parasol met de korte broek. Genieten van ambachtelijk ijs. Het citroen ijs smaakte naar citroen. Het meloenijs naar meloen. Heel goed ijs.

Zutphen, Talamini (7) (geen foto)

In Zutphen ishet koud als ik dit ijsje bestel. Bij Talamini omdat deze familie het Italiaanse ijs naar Nederland heeft gebracht. Het ijs was lekker maar de bediening was okay. En dat vind ik ook belangrijk. 

Andernach, Mattiuzzi (6)

In Andernach zijn twee ijssalons in het centrum. Een salon waar het rustig is en één waar je over de koppen kunt lopen. Dus tijd voor een vergelijkend waren onderzoek. Bij Mattiuzzu was ik de enige klant maar het ijs was goed. Vooral het meloenijs. Prima begin van de avond. Op naar nummer twee. Daar niet goed opgelet omdat het spaghetti ijs was met teveel aarbeiensaus en te weinig verse aardbeien. Lekker maar mijn keuze was verkeerd.

Wolvega, Snackresto De Linde (6)

Op de tweede dag van mijn wandeling was het warm. En wanneer je dan langs een ijssalon loopt is de keuze snel gemaakt. Het Unileverijs was lekker maar niet uitzonderlijk. Dit wordt de basis voor de rest. 

Rothenburg ob der Tauber, Roma (5)

Ik weet dat het seizoen nog niet is begonnen maar dit ijs is niet goed bewaard. Harde ijskristallen voor dat heerlijke knarsen voor de tanden. En dat voor een Italiaanse ijssalon. Maar ik had het kunnen weten; de pizzabodem was ook niet gaar. 

Bolzano, aan het grootste plein van Bolzano (3)

Niet best. Laat ik het daar maar bij laten. Bestaat er ook glazuurtransplantatie? Slechte dag waarschijnlijk van de bereider hoop ik. Alhoewel. Huilen met de pet op. Ik heb het laten staan.