Goutum - Sint Jacobiparochie - Goutum (76 km)

Het Bildt is een prachtig stuk Nederland. Met niet alleen een apart slag volk (naar eigen zeggen) maar het is ook een ruim en ruig stuk Nederland. Aardappelvelden zover het oog reikt. Alleen maar begrensd door de dijk die ons land beschermt tegen de zee. Ik hou van dit gebied.

Wanneer ik veel leeswerk heb en het mooi weer is, vertrek ik met de auto naar Zwarte Haan om daar op het bankje ter ere van Anita Andriesen, te gaan lezen. En vanuit daar zie ik de ontelbare vogels, de Waddenzee en de eilanden. Een topplek. 

En het mooie is dat je er langs kunt lopen als je het Jabikspaad volgt. Hieronder is het verslag van deze etappe die ik op 10 juli (heen) en 11 juli (terug) heb gelopen. Geslapen heb ik op de natuurcamping 't Kaatsgat.

In elk jaargetijde is deze omgeving trouwens mooi. Dus laat je niet afschrikken. Parkeergelegenheid genoeg en ook de busverbindingen zijn prima in orde. Deze etappe is onder te verdelen in meerdere kleine stukken waarbij het steeds mogelijk is om met de bus terug te keren naar het startpunt.

 

Lekker lopen (10 en 11 juli 2018)

Na het werk vlug naar huis om te eten en mijn rugzak in te pakken. Het was mooi weer en ik had de smaak te pakken na mijn etappe van Santiago aan het Wad van de zondag ervoor. Om twee uur liep ik met volle bepakking de brug over naar Leeuwarden. Tot de spoorovergang is het steeds maar rechtdoor. Je loopt langs meerdere winkels (AH, bakkers, groenteboer en dergelijke) maar ook in het centrum van Leeuwarden is er genoeg te vinden om de inwendige mens te versterken.

Het centrum loop je in via de Wirdumerdijk (langs de McDonalds) om via de St. Jacobsstraat op het Gouverneursplein uit te komen. De putdeksels in de St. Jacobsstraat verwijzen allemaal naar Santiago de Compostella. Via de Grote Kerk loop je richting het noorden totdat je plotseling buiten de stad staat. Dit is het Leeuwarder bos. Hier is ook een minicamping; Taniaburg.

Via Jelsum, Kornjum, Britsum loop je naar Stiens. Onderweg is er ook de Dekemastate die te bezichtigen is. Een aanrader voor als je in de buurt bent. In Kornjum is  een natuurcamping; Martenastate. In Stiens staat een kerk. Een grote kerk. Die je heel mooi in het landschap ziet liggen wanneer je eens omkijkt vanuit bijvoorbeeld Finkum (waar een mooie refugio is).

De weg naar Oudebildtzijl is niet de mooiste omdat je een paar honderd meter langs een provinciale weg moet lopen. Op deze plek heeft in een ver verleden het klooster Mariëngaarde gestaan. Een paar infoborden vertellen hiervan het verhaal. En je kunt ook een mooie stempel halen bij de boerderij. Deze dag waren graafmachines bezig bij het erf en ben daarom maar doorgelopen. 

Oudebildtzijl is het begin (of het einde) van de langste straat van Nederland. Meestal ga ik via Nieuwebildtzijl via de dijk naar Zwarte Haan. Maar deze keer niet omdat ik toch wel mijn voeten voelde en het belangrijkste omdat in het kader van LF2018 deze langste straat een kunstroute is van formaat.

Vooral de ode aan Escher die in het graan zijn gemaakt, is heel mooi (zie ook het filmpje). Om 2000 uur loop ik camping Het Kaatsgat op en ontmoet ik een fietser die aan zijn afkickrondje bezig was na zijn fietstocht naar Rome. Respect.

Wat nog nog nooit is gebeurd, gebeurde vlak voor aankomt in Oudebildtzijl; er werd me een lift aangeboden door een Duitser die in de buurt aan het werk was. Ik denk misschien wel omdat ik aan het sjokken was in plaats van aan het wandelen.

De volgende dag via St. Jacobiparochie en Zwarte Haan weer teruggelopen en een Belg ontmoer (die baalde van de nederlaag tegen Frankrijk) die het kustpad volgde van Boulogne sur Mèr naar Bad Nieuweschans. Leuk gesprek en een geweldige fiets (Santos).

Topdagen en ik kom er achter dat mijn uitrusting goed is. Dat is ook wel prettig om te weten omdat ik deze zomer het Pieterpad ga lopen.

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.