Heerenveen - Irnsum (8 juli 2018)

In het kader van Santiago aan het Wad wordt onder meer het Jabikspaad gevolgd en naar Sint Jacobiparochie gelopen. Vandaag loop ik de etappe mee die gaat van Heerenveen naar Irnsum. Een wandeling van ongeveer 20 kilometer.

's Morgens om negen uur stonden er ongeveer 20 medewandelaars die er zin in hadden. De meesten van hen hadden de dag ervoor al de etappe Wolvega - Heerenveen hadden gewandeld. En voordat we het wisten waren we al in het bos van Dodo met de befaamde wegwijzer. 

De wandeling er naar toe was recht toe recht aan op een fietspad langs verscheidene scheepswerfjes. Er werd druk met elkaar gesproken en kennis met elkaar gemaakt. Bij de wegwijzer werd even gepauzeerd om daarna via een toeristische route het bos weer te verlaten. 

Een half uur later was het weer pauze. Nu met koffie en cake in de Dodo kapel. En een verhaal over de geschiedenis van het kerkje. Wat ook opviel was de rust; geen verkeerslawaai. Met de bourdon fier vooraan werd er de pas ingezet naar Akkrum. Twee wandelaars gingen via Oldeboorn (de originele route) en de anderen via de kortere weg naa Akkrum. Waar Hotel Goerres het voorlopige eindpunt was en waar de inwendige mens werd versterkt.

Daar kwam ik in gesprek met Henk Spijkerman over zijn reis naar Santiago de Compostella. Over welke indrukken hij heeft opgedaan en wat het hem heeft gebracht. Van zijn reis heeft hij een boek samengesteld en die heeft hij voor me opgehaald en zelfs een voorwoord geschreven. Waarvoor mijn dank, Henk.

Als inwoner van Akkrum leidde hij ons vervolgens rond bij Welgelegen en Coopersburg. Het mausoleum bij Coopersburg had ik nog nooit gezien maar was zeer de moeite waard.

Vanaf Akkrum via Oude Schouw was Irnsum zeer dichtbij. Via het kunstwerk van Kloostermoppen; de Jirnsummer moeting. Dit kunstwerk symboliseert  de samensmelting van de twee Jabikspaadroutes.

Nog even wat stempels scoren om daarna fluks het café 'De twee gemeenten', aangedaan voor een heerlijke verfrissing alvorens iedereen weer zijns weegs ging. Een waardevolle dag. Of zoals een zeer gewaardeerd collega zou zeggen: een waardenvolle dag.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.