Afscheid (dag 58)

Gepubliceerd op 2 juni 2019 om 18:05

De zon schijnt, de vogels fluiten, de reizende kunstmarkt wordt weer opgezet. Dit keer in Garda. Vandaag is de dag dat ik naar één van de beste ijszaken in de wereld langs ga. In een dorpje vlak bij Verona. 

IJs. Wie is er niet mee opgegroeid. Boerenijs tussen twee wafeltjes. En toen iedereen een vrieskist kreeg. IJsrollen die je zelf kon snijden. De tijd van de leesmap, Tupperware en Barry Hulshof. Softijs bij Vonk in Winschoten.

En later een ander soort ijs. Italiaans ijs. Bolletjes in een bekertje. Afgemeten bolletjes. Zoals het hoort in Nederland. Maar wel lekker. En toen echt Italiaans ijs bij een gelateria. Niks Unilever. Zelf gemaakt. En dat proefde je. 

Op deze reis al bij verschillende gelateria's langs geweest. Lang stond Xanten op nummer één maar in Imst superijs bij een Konditorei nota bene. En van de week in Mori op weg naar het Garda meer nog lekkerder. En vandaag in Pavona heb ik het beste ijs ooit gegeten. Dit was geen tien maar een vijftien. 

Eerst vier bolletjes. Toen van alle smaken een paar hapjes omdat ze het geweldig vonden dat ik hen speciaal op mijn route had opgenomen. En toen weer vier bolletjes. Bolletjes? Nee, gewoon met een grote lepel bakjes vullen. Er wordt niet gekeken of je iets meer krijgt. Bam. Gewoon zoveel als de verkoper je gunt.

En potjandosie het was allemaal lekker. Geen aroma's. Geen substraten. Echt fruit. Echte smaken. Voor mensen die geen ijs lusten. Ik geef ze gelijk. Ik zal nooit meer gewoon naar ijs kunnen kijken na dit bezoek aan de ijssalon in Parona. Goddelijk. Buitenaards. Mijn gouden koe tot nu toe. 

O ja, ik heb ook nog wat lichamelijke inspanning gedaan. 39 kilometer naar Verona deze keer. Us Bauke bij toeval nog toegejuicht bij het uitrijden naar het hotel. De Po vlakte is begonnen. Dat wordt genieten. Nederland in Italië maar dan wat warmer.

En het afscheid? Van weer een watermassa. Dit keer het Gardameer waar ik op maar liefst negen!! campings mijn tentje niet kon neerzetten.

Tip: ga niet wanneer feestdagen in Duitsland en Italië samenvallen met het eerste mooie weer naar dit geweldig stuk Europa om wat rond te wandelen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.