Valendar (dag 18)

Gepubliceerd op 23 april 2019 om 21:45

De Rheinsteig is geweldig. Het zou gewedigst zijn als er niet zoveel geklommen en gedaald hoefde te worden. En je wordt helemaal gek van de uitzichten. Heb je net het ene geweldige uitzicht gehad, is daar al weer het volgende.

Inmiddels aanbeland in Koblenz met alweer veel architectuur uit de jaren 50 en zestig van de vorige eeuw. Hoe mooi zouden de steden zijn zonder al die bombardementen?

De oorlog is hier alom tegenwoordig. Hoe vaak je het woord Frieden niet ziet. Of dat er Denkmale zijn voor alle slachtoffers. Het is een geschiedenis die heel dicht aan de oppervlakte ligt. De natuur rond vadertje Rijn herrinert je daar niet aan. Misschien dat er daarom zoveel wordt gewandeld? 

Vandaag ben ik ondermeer in het kloostercomplex in Valendar geweest. Eerst alleen maar om water te halen. Maar uiteindelijk in gebed met de zusters in de kapel. Af en toe verstoord door busladingen met kinderen die hier onder meer hun communie gaan doen. Ik heb mijn pelgrimsmedaille daar gelaten. 

Ik word niet katholiek maar bij deze Schönstadt voelde ik me zeer welkom. Ook hier heeft de oorlog een rol gespeeld. Een bijzondere. Doordat de oprichter in een KZ terecht kwam, kon hij daar een netwerk opbouwen. Zo heb ik er nog nooit naar gekeken. Op wikipedia is veel meer te lezen. 

Uiteindelijk met de kabelbaan naar Koblenz afgedaald en met het pontje 'De Liesel' naar de camping gebracht. Daar schrijf ik nu dit bericht zonder foto's omdat ik voor de wifi moet betalen. Dat is me toch echt een brug te ver. Maar wel een gratis biertje für den Pilger en onder het genot van een heerlijke sigaar uit Nicaragia: de Undercrown Dogma. Dat dan weer wel. Oant moarn.

Andernach - Koblenz

Reactie plaatsen

Reacties

Greet
5 jaar geleden

Hee knorretje,
ik zat ook in die kabelbaan. Andere kant op, dat dan weer wel. Wat vond je er van? Morgen "up the hill", maar je kunt wat stukken afsnijden. En natuurlijk de wildromantische Schlucht!!