Verenigde naties (dag 15)

Gepubliceerd op 20 april 2019 om 22:45

Op de dag dat sommige Groningers voor Ajax zijn, heb ik de laatste vlakke kilometers achter de rug. 51 om precies te zijn. Dat hadden wat mij betreft twee minder mogen zijn. Toch halen mijn kilometers het niet bij de twintig per dag die een vrouw moest afleggen om de Russen te ontvuchten. De dame in kwestie was 92 jaar oud en zeer vief. Mooie pauze langs de Rijn. 

In Nederland ben ik al het mikpunt van levensverhalen die onbekenden me willen vertellen. Hier in Duitsland is daar geen verandering in gekomen. Het lijkt wel of iedereen een kruis mee torst in het leven. Toch is er een nieuwe categorie bijgekomen; de bedelaars. Die zien me als een enorm spaarvarken blijkbaar. En ze moeten blijkbaar ook allemaal de bus halen. 

De dag was geweldig. Het weer, mijn eigen gezelschap. Alles dus. Wanneer mensen me vragen waar ik heen ga, zeg ik nog gewoon het doel van de dag. Er kan nog zoveel misgaan. Of ik besluit alsnog naar Santiago te lopen. Ik heb tenslotte al heel wat kilometers langs verschillende Pilgerpfäde gelopen. Maar vandaag was echt een toppertje. Op een vijftien kilometers na strak langs de Rijn gelopen. 

Een paar van die kilometers gingen langs de Ford fabriek in Keulen. Dit is zo'n uitgestrekt complex dat er drie treinstations zijn. Misschien denk je nu dat hebben wij ook in Rotterdam. Maar hou er dan wel even rekening mee dat ik een provinciaal ben.

Dat ik dit noem heeft met de Europese verkiezingen te maken. Werkelijk overal in de dorpen en steden hangen verkiezingsposters. Maar alleen op dit industrieterrein posters van de communisten/SP.  Ook die club heeft dus een marketing strategie. Dat had Fré Meis (Groningse communist/ held) niet nodig. 

Wat daarnaast opviel is dat er veel Turken in Duitsland wonen die zo'n dag gebruiken om naar de Rijn te trekken. Met kisten vol eten en drinken. Die weten het leven echt te waarderen! Of ze hebben geen tuin. Of het is een combinatie van beide. Vriendelijk, vrolijk en gastvrij. En die pannenkoekjes smaken heerlijk. 

Het gevolg was dat ik in de schemer pas hier bij mijn overnachtingsplek was. En wat voor een plek.

Aantal kilometers 51. Leverkusen - Bonn

Spreuk van de dag

Reactie plaatsen

Reacties

Carine
5 jaar geleden

50 kilometer!!!! Respect. En wat klink je heerlijk relaxed.