Pinar del Rio (dag 2)

Gepubliceerd op 31 januari 2023 om 23:00

Vroeg uit de veren. Ontbijten als een koning. Verzamelen. Naar de bus en op naar Pinar del Rio. Een provincie in het westen van Cuba. De plek waar in de Vuelta Abajo de beste tabak van de wereld wordt geteeld. Tenminste.

Daar is al jaren een discussie over. Maar die discussie laat ik even ter zijde. In de gebied wordt alle tabak geteeld voor de sigaren die wij als Cubaan kennen. In een gebied rond San Luis worden voornamelijk de dekbladen geteeld en rond San Juan ý Martinez de ombladen en het binnengoed.

Een gebied dus waar je als passionato een keer geweest moet zijn. Plantages met tabak, volle droogschuren, bedrijvigheid en misschien wel een guantamera die sigaren rolt op een ontblote dij. Maar helaas. Dit deel van Cuba is onze herfst geteisterd door een orkaan die veel gebouwen met de grond gelijk heeft gemaakt. En zonder droogschuren is het verbouwen van tabak zinloos.

Her en der was er wel bedrijvigheid maar het was over het algmeen triest en tranentrekkend. Echte ellende. Als blanke superieur en/ of captain hindsight geef je dan direct tips en inzichten hoe jij dat alles anders zou aanpakken. Maar dat werkt en helpt zeker niet. Het land is arm en de benodigdheden zijn er op Cuba niet voldoende. Tot zover GJB Hilterman.

Die dag hebben we een ondernemende tabakasboer bezocht die als proef zijn eigen tabaksonderneming mocht runnen. Door alle beperkingen die de storm met zich meebracht was het zeer kleinschalig maar gaf wel een goed beeld van het zaaiproces, het drogen en de eersre fermentatie van de tabak. 

Na de lunch weer naar de rum en nog meer sigaren. En een diner. Sommigen gingen nog stappen maar als oude man (in wording) laat ik die uitspatting maar aan me voorbij gaan. Nog een rummetje? Ja graag. 

Het proces van het maken van een goede sigaar (deel 1)

Een sigaar groeit niet aan een boom. Een sigaar is het eindproduct van heel veel handelingen die op elkaar moet zijn afgestemd. Het begint met het zaaien van zaad.

Op Cuba worden de zaadjes aan de boeren verstrekt door een overheidsveredelingsorganisatie. Vergelijk deze organisatie maar met een bedrijf in Nederland die bijvoorbeeld de aardappel ziektevrij wil maken waarbij de kenmerken van de aardappel behouden blijven. Dit gaat ook op voor tabak. 

De zaadjes worden geplant in of de koude grond of in polystyreen bakjes om na 45 dagen bij een hoogte van 13 tot 15 cm te worden overgepoot. Na een dag of 20 worden de bedden opgehoogd om de wortelgroei te bevorderen. In deze periode worden de tabaksvelden overspannen met kaasdoek. Tenminste .... voor de planten waarvan de bladeren worden gebruikt voor het dekblad.

Wanneer de tabaksplant volgroeid is, worden de tabaksbladen per paar geplukt met tussenpozen van 3 dagen. Men start vanaf de onderste bladeren naar de bovenste. Dit plukken van de tabaksbladeren duurt ongeveer 30 dagen. 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.