München en Dachau (dag 35)

Gepubliceerd op 10 mei 2019 om 08:30

Voor mijn portie stadsdoping en omdat ik weer in de buurt was naar Dachau. Ik was hier al eens eerder maar wilde de verschrikking nog eens zien. Want het is gewoonweg niet te geloven dat op een industriële wijze mensen zijn vermoord.

Concentratiekampen zijn slachterijen geweest. Plekken waar je geen mens bent, geen erbarmen mag verwachten en geen rechten hebt. Daar zijn geen woorden voor en toch zullen deze verschrikkingen weer gebeuren. Daar heb ik geen enkele twijfel over. 

Wat de Duitse concentratiekampen zo anders maakt dan bijvoorbeeld andere (volkeren)moorden is de industriële aanpak. Dat je achter een leider aanloopt, is te begrijpen. Maar dat je zo de duistere kant in jezelf kunt laten gaan, is onbegrijpelijk. Echt onbegrijpelijk. 

Wat ook onbegrijpelijk is, is de houding van bijvoorbeeld de Nederlanders. Natuurlijk waren er verzetsstrijders en natuurlijk zijn er veel mensen geweest die de Joden hebben geholpen (en daar wordt dan een eeuwidurende musical van gemaakt) maar veel mensen ook niet. Of actief de Duitsers hebben geholpen.

En wanneer de Joden werden gedeporteerd, hun bezittingen stalen of in hun huizen gingen wonen. En daar bleven wonen. Zelfs toen de weinigen die terugkwamen naar hun huis wilden. Geen medelijden. Geen wroeging. Niks. 'Want 'wij' hebben het ook zwaar gehad in de oorlog'.

Makkelijk lullen natuurlijk voor mij. Opgegroeid in weelde. Wonend en werkend in weelde. Zou ik helpen? Dat is een hypothetische vraag maar waarschijnlijk niet.  Misschien ook wel. Zou jij helpen?

Stel je nu eens voor dat bijvoorbeeld moslims zouden worden vervolgd. De hangen immers alleen maar rond, ze pikken onze banen in, ze krijgen onze huizen en hun geloof is de onze niet. Zou jij deze groep mensen helpen? Zou het instituut Rooms Katholieke kerk deze keer wel helpen?

Zouden de stemmers op Forum of de PVV helpen? Dat denk ik niet. Die zijn alleen voor niet-blanken wanneer ze door een schoorsteen klimmen (spreuk van de dag).

En daarom is het zeker niet ondenkbaar dat dit weer kan gebeuren. Misschien niet in onze tijd. Maar mensen, uit het diepst van mijn hart, pas op met welke beloftes je gelooft. Wees kritisch en ga ook eens kijken in een kamp zoals Dachau.

De dominee heeft gesproken.

Reactie plaatsen

Reacties

Jaap
5 jaar geleden

In 1942 werd tijdens de Wannseeconferentie de Endlösung besproken en geformaliseerd olv Heydrich en Eichmann. Dachau was één van de vele kampen waarin dit tot uitvoering werd gebracht. Dachau neemt daarom zo’n sinistere plaats in omdat de commandant van dit kamp, Theodor Eicke de methode en regime op schrift stelde en ‘uitrolde’ over alle KZ’s. In 1984 en 2001 werd adhv het enig overgebleven verslag vd Wannseeconferentie een film gemaakt: Conspiracy (2001). Huiveringwekkend en een bijdrage aan ieders historisch besef aangaande dit onderwerp. JvG