Het Jabikspaad

Omdat ik langs het Jabikspaad woon, was deze keuze snel gemaakt. Ik zou de reis starten via deze pelgrimsroute. Deze route worden geheel door vrijwilligers onderhouden en onderweg zijn er eental refugios. Ook de stempels op deze route zijn erg mooi uitgevoerd: juweeltjes op je pelgrimspas. 

Het pad zelf start in Sint Jacobi parochie (vlakbij de Waddenzee) en eindigt in Hasselt (bij Zwolle). Het pad bedraagt in totaal 150 km en bestaat uit meerdere etappes.

Tussen Sint Jacobiparochie en Leeuwarden is één refugio maar er is ook een kerk waar je kunt overnachten. Wildkamperen kan wel maar dat wordt wel zoeken. Wanneer je Leeuwarden binnenloopt is er een camping. Maar alle informatie staat ook op www.jabikspaad.nl 

Ik heb zelf wel de route gevolgd maar niet de etappes. De eerste dag ben ik van Goutum naar Heerenveen gelopen (32km). Daarna nog even thuis geslapen.   Vervolgens van Heerenveen naar Oldemarkt ( km) (camping). En de derde dag van Oldemarkt naar Hasselt. Alwaar ik bij het havengebouw kon kamperen (wel toiletpapier meenemen).