De route naar Rome

Om met een dooddoener te beginnen: Er leiden veel wegen naar Rome. Zo kun je in de voetsporen van Emo treden. Je kunt de westelijke route kiezen (Eifelsteig, Westweg, Zwitserland). Of je kunt via de oostelijke route naar Rome lopen. 

Die laatste heb ik gekozen. Deze variant leek mij het mooist en trok me het meest aan. Waarom kan ik niet zeggen. Het leek me het meest bij me passen. 

Net zoals de eerder genoemde routes is de route niet vaststaand en deze variant bestaat niet uit alleen maar pelgrimsroutes. Ik startte wel met eentje (Jabikspaad) en eindigde met de Fransiskaanse voetreis.

Grof gezegd bestond mijn reis uit de volgende bekende en gemarkeerde paden: Het Jabikspad, de Rheinweg, de Rheinterassenweg, het Nibelungenpad, de Romantische Straße, de Via Claudia Augusta, de Via Degli Dei en de Fransiskaanse voetreis. 

Om van het ene pad naar het andere te gaan heb ik vooraf zelf een route uitgestippeld. Zo ontstond een mooie rode lijn van Goutum naar Rome. Een rode lijn waarvan afgeweken kom worden en vanaf geweken is. Want vaak kom je toch weer zaken tegen die vragen om een afwijking. Mijn advies: wees niet te rigide.

Hieronder staan de routes (die ik heb gekozen) wat uitvoeriger beschreven om je eventueel te helpen je eigen route te plannen. Veel plezier.